De bekende Nederlandse actrice Linda van Dyck is eergisteren op 75-jarige leeftijd overleden. Dat laat de familie weten aan het ANP.

Actrice

Van Dyck is bij het grote publiek bekend geworden door haar rollen in tientallen theaterstukken, films en series.
Ze was onder andere bekend door rollen in Twee vorstinnen en een vorst (1981), Ciske de Rat (1983) en Daens (1992). Ze debuteerde op elfjarige leeftijd op televisie in De vader van Strindberg met haar stiefvader, acteur Ko van Dijk.

Zweden

Midden jaren zestig was ze een van de grondleggers van de popgroep Boo and the Booboo’s. Gedurende haar carriere werkte ze mee aan een enorme hoeveelheid televisieprogramma’s.

In 1969 vertrok Van Dijk naar Zweden. Daar woonde, en leefde, ze samen met regisseur Lasse Hallström. Daar leerde ze ook de Zweedse taal. Samen met Ardy Strüwer maakte Van Dyck vele televisieshows, waarvan er een genomineerd werd voor de Gouden Roos van Montreux.

Actrice in theater en film

Vanaf 1973 richtte Van Dyck haar pijlen op een theather- en filmcarrière in Nederland. Een van de allergrootste successen was haar rol van Tante Jans in Ciske de Rat. Linda van Dyck had ook prominente rollen in de films:
Het Gangstermeisje (1966)
-Twee vorstinnen en een vorst (1981)-De grens (1984)
-In de schaduw van de overwinning (1986)
-Suzy Q (1999)
-Floris (2004)
-Het Schnitzelparadijs (2005)
Met betrekking tot televisieseries, maakte ze haar opwachting in De Lemmings en Zwarte Tulp. Haar grootste passie was echter het theater.
Ze oogstte veel lof voor haar rollen in stukken als Nacht, Moeder en Who’s afraid of Virginia Woolf. Voor deze laatste rol werd ze zelfs genomineerd voor een Theo d’Or.
Linda is afgelopen zondag heengegaan in haar woning in Amsterdam. In 2021 kreeg ze een herseninfarct en was sindsdien gedeeltelijk verlamd.
Wij willen ons medeleven betuigen aan de nabestaanden en willen jou vragen hetzelfde te doen middels een like op Facebook. Dank.

Bron: