Krijg jij regelmatig van je partner te horen dat je de hele nacht knorrende geluidjes hebt gemaakt? Volgens dokter Jagdeep Bijwadia, deskundige op het gebied van slaap en longziekten, zijn veel mensen zich er niet van bewust waarom ze snurken en wat dit kan zeggen over hun algemene gezondheid.

Snurken is niet alleen vervelend voor je bedpartner, het kan ook verregaande gevolgen hebben voor je eigen gezondheid. Snurkers hebben een verhoogd risico op verharde slagaders, een aandoening die kan leiden tot een hartaanval of een beroerte. Ook kan het een symptoom zijn van een onderliggende slaapstoornis zoals slaapapneu. Daarnaast kan het worden veroorzaakt door keuzes die je overdag maakt. Om wat aan je snurkgedrag te doen, is het dus belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. We zetten de meest opvallende voor je op een rij:

1. Slaapmutsje gedronken

Drink jij regelmatig ’s avonds een wijntje? Of heb je iets sterkers genomen in de hoop dat je dan eerder in slaap valt? Dan kun je dat in het vervolg maar beter laten. Volgens dr. Bijwadia zorgt alcohol er namelijk voor dat je luchtwegspieren zó erg ontspannen, dat je gaat snurken. Zélfs wanneer je dat anders nooit doet.

2. Verkoudheid of allergie

Als je neusholte verstopt zit, vergroot dat de kans op snurken. Een verstopte neus kan veroorzaakt worden door een verkoudheid, maar ook door een allergie of een afwijking in het tussenschotje van je neus. Wanneer je ’s nachts veel last hebt van verkoudheidsklachten kun je het beste een allergietest laten doen bij de huisarts of een afspraak maken met een KNO-arts.

3. Slaaphouding

Ook de positie waarin je in slaap valt, heeft invloed. “Als je op je rug slaapt, is de kans groter dat je gaat snurken”, zegt Marcella M. Frank, specialist in slaapgeneeskunde bij het Deborah Heart en Lung Center in Browns Mills, New Jersey. “In deze houding valt je kaak en tong iets meer in je keel.” Uit een eerder slaaponderzoek blijkt dat 92 procent van de proefpersonen beter sliep wanneer zij op hun zij sliepen. “Het kan je nachtelijke zuurstofinname verhogen en de luchtwegen beschermen tegen eventuele blokkades.”

4. Overgewicht

Overgewicht kan leiden tot een slechte spierspanning en een verhoogde hoeveelheid weefsel rond de keel en nek. Dit zorgt ervoor dat mensen met overgewicht een groot risico lopen om te gaan snurken. “Bovendien zien we dat mensen die overdag veel in beweging zijn, ’s avonds beter kunnen slapen.” En laat dat nou net een uitgelezen manier zijn om van die overtollige kilo’s af te komen. Win-win dus!

5. Schildklierproblemen

“Wanneer je last hebt van een traag werkende schildklier, kan dat ook de oorzaak zijn van je gesnurk”, legt Shoshana Ungerleider, internist bij Sutter Health in San Francisco, uit. “Deze aandoening veroorzaakt veranderingen in de bovenste luchtwegen, wat leidt tot ademhalingsproblemen tijdens de slaap.” Heb je naast snurken, ook last van vermoeidheid, gewichtstoename, droge huid of dunner wordend haar? Dan doe je er verstandig aan om je schildklier te laten checken bij de huisarts.

6. Leeftijd

Snurken kan ook gewoon het gevolg zijn van ouder worden. Dit komt omdat gedurende de jaren vorderen, ook het weefsel in onze keel en neus slapper wordt. Volgens experts zouden stemoefeningen en zingen kunnen helpen om dit weefsel weer strak te trainen.

7. Slaapapneu

Als geen van deze de schuldige is, dan wordt het snurken misschien veroorzaakt door een onderliggende aandoening, zoals slaapapneu. Hierbij stopt de ademhaling even tijdens het slapen. Slaapapneu zorgt niet alleen voor een hard snurkgeluid, maar ook voor vermoeidheid overdag, ochtendhoofdpijn en onrustige slaap. Wanneer de ziekte niet tijdig wordt behandeld, kan het bovendien leiden tot een hoge bloeddruk en hartproblemen. Raadpleeg daarom in geval van twijfel altijd een arts.

Bron| Huffington Post, Margriet Beeld| iStock

Bron: